CV. De Kolderkoppen

Ontstaan

Tot 2007 was er en heus carnavalscultuur in Nieuwegein (Kolderdonk). Op 24 april 2007 kwam er een bericht in de media dat CS. De Bateniers ermee gingen stoppen. Vanaf 1981 hebben ze carnaval gevierd en georganiseerd in ondermeer verzorgingstehuizen en scholen.

Dit was het einde van een periode, dat verschillende carnavalsvereningen actief zijn geweest. In Nieuwegein (Kolderdonk), zijn een aantal carnavalsverenigingen actief geweest te weten: CV. De Molenkruiers (afkomstig uit Jutphaas), OVV. De Zandhappers (afkomstig uit Vreeswijk), CS. De Bateniers (Nieuwegein) en CS. De Nieuwe Geiners (Nieuwegein). Nieuwegein is ontstaan op 1 juli 1971, door de samenvoeging van Jutphaas en Vreeswijk tot één grote gemeente.

Er was zelfs een aantal jaren op carnavalszaterdag een optocht te bewonderen. De laatste jaren hiervan, werd deze georganiseerd door de Stichting Kolderdonk. Enkele grondleggers van het carnaval in Nieuwegein, zijn geweest: Paul van den Berkenmortel (CV. De Molenkruiers), Wim Kroon (OVV. De Zandhappers) en Jan Maas (CS. De Bateniers).

OVV. De Zandhappers is thans nog op bescheiden basis actief. Er wordt nog carnaval gevierd in een verzoringstehuis en lopen nog mee in de carnavalsoptocht van IJsselstein (Apestad).

Onder het motto "Het bloed kruipt waar het gaan kan", zijn een aantal mensen, o.a. Ruud en Andra Stramrood, die lid waren geweest van CS. De Bateniers, een nieuwe carnavalsvereniging begonnen. Deze kreeg de naam mee: CV. De Kolderkoppen "De leukste carnavalsvereniging van Midden Nederland".

CV. De Kolderkoppen zijn thans een graag geziene gast, op diverse carnavalsactiviteiten in Utrecht en omstreken. Er wordt zelfs één keer per jaar uitgeweken naar Duitsland.